Putine subiecte au reusit sa atraga atat de multe dezbateri si controverse in randul comunitatii stiintifice si a terapeutilor de ingrijire a pielii si a corpului cum a reusit celulita. Timp de ani intregi, foarte multi specialisti din comunitatea medicala au sustinut faptul ca celulita este doar grasime si ca aceasta poate sa fie tratata doar prin intermediul dietei alimentare si a exercitiilor fizice.
Cu toate acestea, multe femei care nu au probleme cu greutatea corporala si care sunt active din punct de vedere fizic au inceput, de asemenea, sa vina la centre de spa sau la centre de ingrijire a pielii cu scopul de a obtine unele produse sau tratamente de slabit si pentru celulita care incepe sa le apara pe picioare. Adevarul nefericit este ca intre 80 si 90% dintre femei vor avea celulita la un moment dat dupa ce ajung la pubertate si nu toate aceste femei pot sa fie considerate ca fiind supraponderale. Prin urmare, ce este aceasta celulita care exista impreuna cu celulele de grasime din corpul nostru?
Din momentul in care cuvantul “celulita” a aparut in Europa acum mai bine de 150 de ani, studiile au inceput sa se concentreze asupra structurii prezentate de tesuturile celulitice. Ca rezultat al unor studii mult mai recente, poate fi spus ca celulita este intr-adevar mai mult decat o grasime obisnuita si ca, pentru a o trata asa cum ar trebui, trebuie de asemenea sa ii intelegi aspectul unic. Pentru a intelege aceasta problema mai bine, ar trebui sa aruncam o privire atat asupra structurii grasimii, cat si asupra cauzelor care duc la aparitia celulitei.
Ce este celulita?
Fie ca iti place sau nu sa recunosti acest lucru, omul este un animal plin de grasime. Suprafata pielii noastre este acoperita cu un strat de grasime si, cu foarte putine exceptii, un strat de grasime se intinde pe cea mai mare parte a corpului nostru. Principala functie a acestui strat de grasime este sa ne ofere termoreglare, sa reprezinte un strat de protectie impotriva traumelor mecanice, sa ne ofere un contur corpului si sa ne umple spatiul corporal; cel mai important este faptul ca acest strat de grasime poate sa reprezinte o importanta sursa de energie.
Cu scopul de a obtine energie, lipidele acumulate in celulele de grasime (cunoscute sub numele de adipocite) ca acizi grasi sunt combinate cu glicerolul si stocate sub forma unor molecule mai mari de trigliceride: atunci cand este nevoie de rezerve de energie, moleculele de trigliceride sunt descompuse in glicerol si acizi grasi, care mai tarziu sunt metabolizati ca sursa de energie. Prin urmare, celulele de grasime functioneaza ca sursa de energie pentru corpul nostru.
Adipocitele pot stoca grasimea corporala, formand tesutul adipos. Grasimea reprezinta o forma de tesut conjunctiv fibros care se gaseste imediat sub piele, in jurul muschilor, a organelor si a incheieturilor din corpul nostru.
Spre sfarsitul anilor ‘70, doctorii Nurnberger si Muller, in incercarea lor de a intelege mai bine celulita si grasimea corporala, au examinat structura pielii si compozitia celulelor de grasime. Ei au descoperit ca in corpul femeilor, stratul extern al tesuturilor subcutanate (sau hipoderm) era alcatuit din camere de sine statatoare pline cu celule grase si care erau separate de pereti verticali de tesut conjunctiv numit sept. Punctul culminant al acestor camere cu grasime era in forma unui dom care era slab si prezenta o predispozitie spre colaps atunci cand era aplicata o anumita presiune. Aceasta presiune se putea datora greutatii in exces, a retentiei de fluide sau datorita lipsei de forta care se datora lipsei de exercitii fizice. Aceste camere mari generau compartimente mai mici de celule de grasime (cunoscute ca papile adipoase) care se adunau strans sub piele. Aceasta combinatie de camere de sine statatoare cu celule de grasime si de grupuri compartimentate de celule de grasime sunt elementele care creeaza schimbarea in aspectul pielii pe care noi o stim sub numele de celulita.
In mod interesant, atunci cand au comparat structura hipodermului la femei si la barbati, ei au descoperit faptul ca barbatii au camere mai mici cu celule de grasime cu sept oblic: aceasta diferenta structurala ofera mai multa forta septului si le permite sa nu intre in colaps atunci cand se afla sub presiune. De asemenea, ei au mai observat faptul ca compartimentele mai mici de celule cu grasime (papilele adipoase) au aceeasi structura atat in randul femeilor, cat si al barbatilor.
Ei au format o ipoteza conform careia aceasta diferenta in structura celulelor cu grasime poate face ca femeile sa fie mai predispuse la celulita mai mult ca barbatii. In mod interesant, barbatii care au caracteristici mai feminine au tendina de a avea camere cu celul de grasime similare cu ale femeilor, ceea ce sugereaza faptul ca hormonii pot controla acest aspect al diversitatii noastre structurale.
Cum se formeaza celulita?
Acum ca intelegem unele dintre diferentele structurale care sunt asociate cu aparitia celulitei, a venit timpul sa aruncam o privire asupra celor patru etape progresive care apar in timpul formarii celulitei.
Prima etapa
In prima etapa, au loc cateva fenomene care sunt invizibile pentru ochiul uman. Aceste schimbari implica o deteriorare a stratului dermic din piele, situatie in care incepe sa se deterioreze integritatea vaselor de sange si a capilarelor care creeaza o retea complexa de transport de-a lungul pielii. In mod similar, regiunea superioara a dermisului incepe sa isi piarda o parte din reteaua de capialre.
Celulele de grasime, aflate in camerele de sine statatoare cu celule de grasime, incep sa absoarba lipide si astfel devin de 2 sau 3 ori mai mari fata de dimensiunea lor originala. In aceasta etapa poate, de asemenea, sa inceapa si unirea unor celule de grasime. Fluidele incep sa se adune in tesut, cel mai probabil ca efect a deteriorarii retelei de vase capilare. Incep sa se formeze mase de grasime in dermis si apare o crestere a glicozaminoglicanilor, ceea ce poate sa explice abilitatea marita a tesuturilor de a retine apa.
A doua etapa
In a doua etapa, continua deteriorarea dermica si sistemul microcirculator isi continua declinul. Celulele de grasime continua sa creasca si sa se adune la un loc, impingand si mai mult vasele de sange care sunt atat de necesare. Nu este neobisnuit ca sa apara goluri in stratul dermic, ceea ce poate sa fie rezultatul unor procese inflamatorii normale, ceea ce afecteaza anumite enzime specifice, cum ar fi de exemplu colagenaza si elastaza, ceea ce permite celulelor imunitare sa migreze spre locul inflamatiei. Fluidele continua sa se adune. In aceasta etapa, incepe sa devina evident aspectul de “coaja de portocala” al pielii.
A treia si a patra etapa
In aceste etape, sistemul microcirculator continua sa se deterioreze, ceea ce determina incetinirea proceselor metabolice din piele. Atat procesele de sinteza a proteinelor, cat si procesele de reparare sunt reduse in mod drastic, ceea ce poate sa contribuie la subtierea stratului dermic. Depozitele de proteine incep sa se formeze in jurul grupurilor de celule grase. Prinderea pielii intre degete in acest moment arata cu siguranta un efect de “coaja de portocala”. Pana in cea de a patra etapa, pot sa fie evidentiati unii noduli tari in regiunea dermica. Acesti noduli sunt alcatuiti de grupuri de celule grase cuprinse intr-o coaja intarita formata din proteine. Aceasta este etapa finala in formarea celulitei.
Surse de informare: