miercuri, octombrie 4, 2023
  • Login
FitCurves
  • Home
  • Diete
    • Tratament celulita
  • Pastile de slabit
  • Sanatate
  • Discuții
  • Diverse
  • Bricolăm
  • Frumusețe
No Result
View All Result
FitCurves
No Result
View All Result

Ce este celulita – tratament, creme care pot ajuta si cateva informatii utile

Anca by Anca
01/02/2019
in Tratament celulita
0
celulita

Putine subiecte au reusit sa atraga atat de multe dezbateri si controverse in randul comunitatii stiintifice si a terapeutilor de ingrijire a pielii si a corpului cum a reusit celulita. Timp de ani intregi, foarte multi specialisti din comunitatea medicala au sustinut faptul ca celulita este doar grasime si ca aceasta poate sa fie tratata doar prin intermediul dietei alimentare si a exercitiilor fizice.

Cu toate acestea, multe femei care nu au probleme cu greutatea corporala si care sunt active din punct de vedere fizic au inceput, de asemenea, sa vina la centre de spa sau la centre de ingrijire a pielii cu scopul de a obtine unele produse sau tratamente de slabit si pentru celulita care incepe sa le apara pe picioare. Adevarul nefericit este ca intre 80 si 90% dintre femei vor avea celulita la un moment dat dupa ce ajung la pubertate si nu toate aceste femei pot sa fie considerate ca fiind supraponderale. Prin urmare, ce este aceasta celulita care exista impreuna cu celulele de grasime din corpul nostru?

Din momentul in care cuvantul “celulita” a aparut in Europa acum mai bine de 150 de ani, studiile au inceput sa se concentreze asupra structurii prezentate de tesuturile celulitice. Ca rezultat al unor studii mult mai recente, poate fi spus ca celulita este intr-adevar mai mult decat o grasime obisnuita si ca, pentru a o trata asa cum ar trebui, trebuie de asemenea sa ii intelegi aspectul unic. Pentru a intelege aceasta problema mai bine, ar trebui sa aruncam o privire atat asupra structurii grasimii, cat si asupra cauzelor care duc la aparitia celulitei.

Ce este celulita?

Fie ca iti place sau nu sa recunosti acest lucru, omul este un animal plin de grasime. Suprafata pielii noastre este acoperita cu un strat de grasime si, cu foarte putine exceptii, un strat de grasime se intinde pe cea mai mare parte a corpului nostru. Principala functie a acestui strat de grasime este sa ne ofere termoreglare, sa reprezinte un strat de protectie impotriva traumelor mecanice, sa ne ofere un contur corpului si sa ne umple spatiul corporal; cel mai important este faptul ca acest strat de grasime poate sa reprezinte o importanta sursa de energie.

celulita

Cu scopul de a obtine energie, lipidele acumulate in celulele de grasime (cunoscute sub numele de adipocite) ca acizi grasi sunt combinate cu glicerolul si stocate sub forma unor molecule mai mari de trigliceride: atunci cand este nevoie de rezerve de energie, moleculele de trigliceride sunt descompuse in glicerol si acizi grasi, care mai tarziu sunt metabolizati ca sursa de energie. Prin urmare, celulele de grasime functioneaza ca sursa de energie pentru corpul nostru.

Adipocitele pot stoca grasimea corporala, formand tesutul adipos. Grasimea reprezinta o forma de tesut conjunctiv fibros care se gaseste imediat sub piele, in jurul muschilor, a organelor si a incheieturilor din corpul nostru.

Spre sfarsitul anilor ‘70, doctorii Nurnberger si Muller, in incercarea lor de a intelege mai bine celulita si grasimea corporala, au examinat structura pielii  si compozitia celulelor de grasime. Ei au descoperit ca in corpul femeilor, stratul extern al tesuturilor subcutanate (sau hipoderm) era alcatuit din camere de sine statatoare pline cu celule grase si care erau separate de pereti verticali de tesut conjunctiv numit sept. Punctul culminant al acestor camere cu grasime era in forma unui dom care era slab si prezenta o predispozitie spre colaps atunci cand era aplicata o anumita presiune. Aceasta presiune se putea datora greutatii in exces, a retentiei de fluide sau datorita lipsei de forta care se datora lipsei de exercitii fizice. Aceste camere mari generau compartimente mai mici de celule de grasime (cunoscute ca papile adipoase) care se adunau strans sub piele. Aceasta combinatie de camere de sine statatoare cu celule de grasime si de grupuri compartimentate de celule de grasime sunt elementele care creeaza schimbarea in aspectul pielii pe care noi o stim sub numele de celulita.

In mod interesant, atunci cand au comparat structura hipodermului la femei si la barbati, ei au descoperit faptul ca barbatii au camere mai mici cu celule de grasime cu sept oblic: aceasta diferenta structurala ofera mai multa forta septului si le permite sa nu intre in colaps atunci cand se afla sub presiune. De asemenea, ei au mai observat faptul ca compartimentele mai mici de celule cu grasime (papilele adipoase) au aceeasi structura atat in randul femeilor, cat si al barbatilor.

Ei au format o ipoteza conform careia aceasta diferenta in structura celulelor cu grasime poate face ca femeile sa fie mai predispuse la celulita mai mult ca barbatii. In mod interesant, barbatii care au caracteristici mai feminine au tendina de a avea camere cu celul de grasime similare cu ale femeilor, ceea ce sugereaza faptul ca hormonii pot controla acest aspect al diversitatii noastre structurale.

Cum se formeaza celulita?

Acum ca intelegem unele dintre diferentele structurale care sunt asociate cu aparitia celulitei, a venit timpul sa aruncam o privire asupra celor patru etape progresive care apar in timpul formarii celulitei.

Prima etapa

In prima etapa, au loc cateva fenomene care sunt invizibile pentru ochiul uman. Aceste schimbari implica o deteriorare a stratului dermic din piele, situatie in care incepe sa se deterioreze integritatea vaselor de sange si a capilarelor care creeaza o retea complexa de transport de-a lungul pielii. In mod similar, regiunea superioara a dermisului incepe sa isi piarda o parte din reteaua de capialre.

Celulele de grasime, aflate in camerele de sine statatoare cu celule de grasime, incep sa absoarba lipide si astfel devin de 2 sau 3 ori mai mari fata de dimensiunea lor originala. In aceasta etapa poate, de asemenea, sa inceapa si unirea unor celule de grasime. Fluidele incep sa se adune in tesut, cel mai probabil ca efect a deteriorarii retelei de vase capilare. Incep sa se formeze mase de grasime in dermis si apare o crestere a glicozaminoglicanilor, ceea ce poate sa explice abilitatea marita a tesuturilor de a retine apa.

celulita

A doua etapa

In a doua etapa, continua deteriorarea dermica si sistemul microcirculator isi continua declinul. Celulele de grasime continua sa creasca si sa se adune la un loc, impingand si mai mult vasele de sange care sunt atat de necesare. Nu este neobisnuit ca sa apara goluri in stratul dermic, ceea ce poate sa fie rezultatul unor procese inflamatorii normale, ceea ce afecteaza anumite enzime specifice, cum ar fi de exemplu colagenaza si elastaza, ceea ce permite celulelor imunitare sa migreze spre locul inflamatiei. Fluidele continua sa se adune. In aceasta etapa, incepe sa devina evident aspectul de “coaja de portocala” al pielii.

A treia si a patra etapa

In aceste etape, sistemul microcirculator continua sa se deterioreze, ceea ce determina incetinirea proceselor metabolice din piele. Atat procesele de sinteza a proteinelor, cat si procesele de reparare sunt reduse in mod drastic, ceea ce poate sa contribuie la subtierea stratului dermic. Depozitele de proteine incep sa se formeze in jurul grupurilor de celule grase. Prinderea pielii intre degete in acest moment arata cu siguranta un efect de “coaja de portocala”. Pana in cea de a patra etapa, pot sa fie evidentiati unii noduli tari in regiunea dermica. Acesti noduli sunt alcatuiti de grupuri de celule grase cuprinse intr-o coaja intarita formata din proteine. Aceasta este etapa finala in formarea celulitei.

Surse de informare:

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465.php
  • https://www.webmd.com/beauty/get-rid-of-cellulite
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/symptoms-causes/syc-20354945
Tags: celulitaCum scapam de celulitasuplimente pentru celulita
ShareTweetPin
Previous Post

Care este doza ideala atunci cand iei pastile de slabit?

Next Post

De ce apare celulita si la femeile slabe?

Next Post
Ce este celulita – tratament, creme care pot ajuta si cateva informatii utile

De ce apare celulita si la femeile slabe?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Result
View All Result
nicicleta

Iubesc bicicleta – iată de ce

by Anca
2023/09/13
0

Bicicleta este acum considerata mijloc de transport privilegiat. De ce? Pentru ca lumea este din ce in ce mai mica,...

remedii-naturiste

10 remedii naturiste pentru durerile menstruale

by Anca
2023/08/13
0

1. Ghimbirul este unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste pentru tratarea crampelor menstruale . Puteti bea ceai de ghimbir...

reflexoterapie

Ce este reflexoterapia?

by Anca
2023/07/13
0

Unii medici recomanda pacientilor lor un tratament care nu se bazeaza pe medicamente. Aceasta metoda este reflexoterapia si este orientata...

menopauza

Ce este menopauza?

by Anca
2023/06/13
0

Conform Dictionarului Explicativ Roman, menopauza este un „fenomen fiziologic complex, care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femei, ca...

noduli-la-sani

De cate feluri pot fi nodulii la sani?

by Anca
2023/05/13
0

Statistica este una deloc imbucuratoare: una din sase femei este diagnosticata, In Romania, cu cancer mamar. Cancerul mamar se depisteaza...

cura-de-ingrasare

Cura de ingrasare – ce trebuie sa mancam?

by Anca
2023/05/13
0

Desi majoritatea oamenilor incearca sa-si pastreze greutatea sub control sau sa piarda din greutate, exista si persoane care doresc sa...

femeie-taximetrist

Femeile Taximetrist

by Anca
2023/04/13
0

Desi apare la Coltul Misoginului si chiar poate parea misogin la prima vedere, acest articol nu se incadreaza nici pe...

preludiu

Preludiul ca la carte

by Anca
2023/03/13
0

La origini, termenul de preludiu era folosit in domeniul muzical, etimologia sa fiind latineasca: pre (inainte de) – ludus (joc,...

cancerul de colon

Ce trebuie să știm despre cancerul de colon

by Monica
2023/03/05
0

Cancerul de colon reprezintă la ora actuală un capitol extrem de important legat de afecțiunile digestive, datorită în primul rând...

Rețetă de prăjitură Tosca cu blat de nucă – la fel de buna ca cea cu mac

Rețetă de prăjitură Tosca cu blat de nucă – la fel de buna ca cea cu mac

by Monica
2023/03/02
0

In varianta mea de prajitura Tosca am inlocuit semintele de mac cu nuca macinata insa le puteti inlocui chiar si...

4 rețete cu ouă – platouri pentru musafiri

by Monica
2023/02/28
0

Oul este un aliment cu valoare nutritiva mare ce contine vitamine, saruri minerale, proteine fiind astfel izvorul majoritatii compusilor nutritivi,...

Ce este colonoscopia

Colonoscopie – Ce este colonoscopia?

by Monica
2023/02/26
0

Colonoscopia este o procedura de vizualizare a intestinului gros, rect și colon, realizată cu ajutorul unui aparat optic ce este...

screeningul pentru monitorizarea stării de sănătate

Cum folosim screeningul pentru monitorizarea stării de sănătate

by Monica
2023/02/19
0

Trecerea peste fiecare prag de vârstă dă startul unor transformări ale organismului uman atât din punct de vedere fizic, cât...

pastile-de-slabit

Pastilele de slabit – Generalitati

by Anca
2023/02/13
0

Mass-media ne intoxica zilnic cu reclame si spoturi publicitare care mai de care interesante si mai tentante pentru produse alimentare,...

Endoscopie digestivă superioară

Endoscopie digestivă superioară

by Monica
2023/02/12
0

Endoscopia digestivă superioară (EDS) este o investigație prin care sunt vizualizate esofagul, stomacul și duodenul, realizată cu ajutorul unui aparat...

Obezitatea

Obezitatea – Ce este Și Ce Comlpicații Pot Apărea?

by Monica
2023/02/05
0

Obezitatea este dată de excesul de grăsime corporală ce determină o greutate semnificativ mai mare decât cea considerată sănătoasă, în...

Chirurgia laparoscopică

Proceduri minim invazive – Chirurgia laparoscopică

by Monica
2023/01/26
0

Medicina modernă dispune în acest moment de posibilitatea tratamentului multor boli prin tehnici minim invazive. La această abordare contribuie în...

Boala hemoroidală

Boala hemoroidală – Ce sunt hemoroizii?

by Monica
2023/01/19
0

Hemoroizii sunt dilatații anormale ale venelor din zona anusului si rectului care arată ca niște ghemuri de vase dilatate la...

cabana-de-lemn

Cat costa o cabana din lemn?

by Anca
2023/01/13
0

Cabanele din lemn au castigat in popularitate in ultimii ani. Pretul lor accesibil, balanta dintre modelele simple si cele complexe,...

balonul intragastric sau gastric sleeve

Cum tratăm cel mai eficient obezitatea – balonul intragastric sau gastric sleeve?

by Monica
2023/01/12
0

Viața modernă aduce în prim plan o problemă tot mai frecventă, care afectează milioane de oameni pe tot globul, obezitatea....

FitCurves

© 2022 FitCurves.ro

Pagini importante

  • Prima pagină
  • Diverse
  • Discuții
  • Contact

Urmarește-ne

No Result
View All Result
  • Contact

© 2022 FitCurves.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In