Trecerea peste fiecare prag de vârstă dă startul unor transformări ale organismului uman atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și mental. Astfel, odată cu înaintarea în vârstă, grija pentru starea de sănătate crește, împreună cu disponibilitatea de a adopta un stil de viață cât mai sănătos.
Transformările ce pot surveni în timp în starea de sănătate sunt specifice fiecărei persoane în parte, în funcție de sex, vârstă, factori genetici, dar și în funcție de alți factori de risc precum alimentația, stresul, fumatul sau consumul de alcool.
Dacă în unele situații apar simptome evidente ce indică o deteriorare a stării de sănătate, uneori problemele medicale sunt ascunse și pot fi depistate doar în cadrul unui control la medicul specialist.
Fie că este vorba despre evaluarea stării de sănătate actuale sau de anticiparea unor posibile riscuri viitoare, screeningul ajută la diagnosticarea a diferite forme de cancer, chiar și înainte de apariția simptomelor specifice.
Astfel, folosind anumite teste de screening, cancerul de colon, cancerul la sân, cancerul de col uterin pot fi descoperite precoce, într-un stadiu care permite un tratament mai eficient și un prognostic mai favorabil.
Cancerul de colon
Pentru cancerul de colon, un aspect deosebit de important este acela că marea majoritate a tumorilor se dezvoltă având ca punct de plecare un polip. Ca o consecință imediată, prin intermediul unei singure intervenții se poate realiza atât depistarea polipilor cât și îndepărtarea acestora, colonoscopia ajutând astfel la prevenirea apariției tumorilor.
Colonoscopia reprezintă una din cele mai bune metode folosite atât preventiv cât și curativ în depistarea prin screening a cancerului de colon. Pentru populația cu risc mediu de cancer de colon, această testare ar trebui să înceapă la vârsta de 50 de ani. Se recomandă o colonoscopie la fiecare 10 ani.
În schimb, pentru populația cu risc ridicat de cancer de colon, această testare trebuie începută mai devreme, în jurul vârstei de 40-45 de ani și trebuie repetată mai des, uneori chiar la intervalul de 1 an. Risc ridicat de dezvoltare de cancer de colon se înregistrează în una dintre următoarele situații:
- dacă există un istoric personal de polipi sau de cancer de colon
- dacă extistă antecedente în familie de polipi sau de cancer de colon
- în cazul prezenței unei boli inflamatorii cronice intestinale (colită ulcerativă, boala Crohn).
Cancerul la sân
În cazul cancerului la sân, avantajul major al efectuării unui screening este depistarea bolii într-o fază precoce, ceea ce permite tratamentul conservator (extirparea numai a zonei bolnave şi nu a sânului în totalitate).
Cea mai bună metodă de screening pentru cancerul la sân este mamografia bilaterală în două incidenţe. Acest examen trebuie făcut anual începând cu vârsta de 40 de ani, dar nu este recomandat mai devreme. Având în vedere faptul ca incidența cancerului la sân este în creștere tot mai accentuată sub vârsta de 40 de ani, între 20 și 40 de ani este recomandată efectuarea a câte unei ecografii mamare anual.
Cancerul de col uterin
În cazul cancerului de col uterin, metoda cea mai utilizată este testul Papanicolau. Acesta constă în prelevarea unor celule de pe suprafața colului uterin și a vaginului. Celulele sunt apoi observate la microscop pentru a vedea dacă există modificări. Screeningul prin testul Papanicolau este bine să fie făcut o dată pe an, după 3 ani de la debutul vieții sexuale.
Alte tipuri de cancer
În ceea ce privește debutul celorlalte tipuri de cancer, acesta este însoțit de cele mai multe ori de simptome evidente – febră, tuse, sângerare etc. Manifestarea oricăruia dintre acestea face necesară o consultație medicală cât mai urgentă.
Pe lângă tipurile de screening prezentate mai sus, după vârsta de 35 de ani este recomandată verificarea tensiunii arteriale la fiecare doi ani și a valorilor colesterolului la fiecare 5 ani. După 45 de ani, puteți adăuga și un control al glicemiei o dată la 3 ani, diabetul fiind o boală care poate afecta o mare parte a organelor interne și care poate conduce la apariția unor dezechilibre serioase sau chiar a unor boli.