Obezitatea este dată de excesul de grăsime corporală ce determină o greutate semnificativ mai mare decât cea considerată sănătoasă, în corelație cu sexul, vârsta, înălțimea și stilul de viață ale unei persoane. Spre deosebire de supraponderali, al căror surplus de greutate poate proveni din mușchi, oase, grăsime și apa din organism, la obez grăsimea este principalul responsabil pentru excesul ponderal.
Încadrarea în categoriile de supraponderalitate sau obezitate se face în urma calcularii indicelui de masă corporală (IMC). Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la adulți supraponderalitatea și obezitatea sunt definite astfel:
Superponderalitatea este dată de un indice de masă corporală între 25 – 30;
Obezitatea începe de la un indice de masă corporală de peste 30.
Obezitatea poate atinge mai multe niveluri, de la obezitate moderată (IMC între 30-35), la obezitate severă (35-40) sau chiar obezitate morbidă (IMC peste 40).
Supraponderalitatea și obezitatea se corelează frecvent cu alte boli grave
Supraponderalitatea și obezitatea se corelează frecvent cu alte boli grave cum sunt diabetul zaharat, tulburările metabolice, afecțiunile cardiace (diverse boli de inimă), accident vascular cerebral (AVC), artrita și chiar unele forme de cancer. Ele pot induce probleme psihice precum depresia și diminuarea respectului de sine.
Conform Studiului epidemiologic ORO de prevalență a obezității și a factorilor de risc ai obezității în populația adultă din România, 21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, frecvența mai ridicată a obezității înregistrându-se în rândul persoanelor de sex masculin.
Conform aceluiași studiu, rata obezității crește odată cu vârsta, de la o medie de 9,9% pentru populația de până în 39 de ani, la 41,6% la persoanele peste 60 ani. Principalele cauze sunt legate de practicarea unui stil de viață nesănătos.