Metodele de scădere în greutate sunt multiple, pornind de la dieta personalizată și până la intervenția chirurgicală (gastric sleeve). Fiecare metodă în parte are însă avantaje și riscuri specifice.
Cele mai frecvente întrebări primite de la pacienții interesați de metoda balonului intragastric sunt legate atât de procedură în sine, cât și de posibilele riscuri asociate.
Cum se montează balonul intragastric?
Această intervenție presupune introducerea în stomac a unui balon din silicon, umplut cu ser fiziologic. Balonul dezumflat este introdus în stomac prin gură și esofag, cu ajutorul endoscopului. Apoi, prin intermediul unui tub, este umflat cu ser fiziologic. Ulterior, tubul este îndepărtat
. Procedura durează 20-30 minute și se realizează sub analgo-sedare sau anestezie generală. Pacientul poate pleca acasă în general după câteva ore, dar este recomandabil să fie însoțit și să nu conducă mașina. Refacerea este rapidă, metoda fiind minim invazivă, dar un ușor discomfort abdominal și câteva simptome în general minore, pot persista 3 – 5 zile după procedură.
Cât este de sigură metoda și care sunt riscurile posibile?
Metoda este sigură, fiind însoțită foarte rar de complicații, care pot fi rezolvate relativ ușor, prin tratament medicamentos. Cea mai mare parte a pacienților suportă balonul fără probleme deosebite, doar în mod excepțional fiind necesară extragerea precoce a acestuia.
Pacientul trebuie să rămână însă în legatură cu echipa care se ocupă de procedură, pentru a semnala eventualele complicații care, dacă apar, trebuie tratate. Acestea sunt foarte rare, dar pot totuși consemna:
- cel mai frecvent greața și voma, mai ales în primele zile după montarea balonului
- ulcer gastric
- reflux gastro-esofagia
- dezumflarea accidentală a balonului; pentru ca pacientul să poată sesiza aceasta în timp scurt, serul fiziologic cu care este umflat balonul este colorat cu albastru de metilen, ceea ce colorează urina în verde.
Care sunt indicațiile acestei metode?
Balonul intragastric este indicat pentru persoanele care au un indice de masă corporală (BMI) între 27 și 40. Acest indice se calculează foarte ușor, prin împărțirea masei corporale exprimate în kilograme la pătratul înălțimii exprimate în metri. De exemplu, un om care are o înălțime de 1,70 m și o greutate de 100 kg, are BMI = 100 : (1,70 X 1,70) = 34,60.
Este vorba de persoane supraponderale sau cu obezitate de gradul I și II, care nu au reușit să slăbească prin regim alimentar și exercițiu fizic, dar nu au indicație de tratament chirurgical.
De asemenea, poate fi indicat în obezitățile morbide, înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce riscul chirurgical, deoarece permite controlul mai bun al unor patologii legate de obezitate: diabet zaharat, cardiopatii etc.
Totodată, balonul intragastric este indicat la pacienții care refuză intervenția chirurgicală. Rezultatele chirurgiei bariatrice sunt în mod sigur superioare în ceea ce privește kilogramele pierdute, dar și rata complicațiilor este semnificativ mai mare iar managementul postoperator este mai dificil.
Cum arată pacientul tipic candidat la montarea balonului intragastric :
- pacient cu BMI = 27 – 40
- acceptă un implant temporar în stomac
- este compliant, acceptă schimbarea stilului personal de viață și a comportamentului alimentar
- acceptă să participe după montarea balonului la un program adecvat de supraveghere și consiliere
- este conștient că la reușita metodei concură și urmarea unor recomandări dietetice și a unui program de exerciții fizice
- nu acceptă o intervenție chirurgicală
Din ce material este făcut balonul?
Balonul intragastric este confecționat din silicon și este umplut cu 600 ml ser fiziologic, la care se adaugă 2 ml albastru de metilen, pentru colorarea serului, cu rol în semnalizarea la timp a dezumflării accidentale a balonului.
Cât timp poate fi menținut balonul în stomac
Balonul poate fi păstrat în stomac 6 luni în condiții de siguranță. După acest interval, apare riscul de a fi erodat de sucul gastric, ceea ce ar conduce la spargerea sa și evident la dezumflare. De aceea, trebuie îndepărtat din stomac înainte de 6 luni dar ulterior, poate fi montat un nou balon pentru încă 6 luni.
Există posibilitatea ca balonul să se dezumfle accidental?
Deși se întâmplă doar în situații excepționale, balonul se poate sparge, de exemplu în cazul unui traumatism abdominal puternic. O altă posibilitate este în momentul în care balonul este menținut în stomac peste limita recomandată de 6 luni. În aceste situații, pacientul vomită un lichid colorat în albastru sau urinează la scurt timp colorat în verde. Este obligatoriu ca pacientul să anunțe imediat medicul care i-a montat balonul și să se prezinte cât mai repede la clinica respectivă pentru ca balonul să fie extras endoscopic. În caz contrar, există riscul ca acesta să treacă din stomac în intestin și să detemine ocluzie intestinală.
Cum se modifică stilul de viață al pacientului după montarea balonului intragastric?
La montarea balonului intragastric, pacientul va primi recomandări clare, scrise, privind alimentația și programul de exerciții fizice. Acesta va trebui să urmeze inițial o dietă lichidă și apoi cu alimente pasate și moi. Ulterior, va reveni la o alimentație apropiată de normal, dar cu respectarea unor reguli de dietă, care condiționează reușita tratamentului pe termen lung. Aceasta înseamnă că aceleași reguli vor trebui respectate și după extragerea balonului din stomac.
Cum se scoate balonul din stomac?
Această procedură se face tot cu ajutorul endoscopiei. Se puncționează balonul, se aspiră lichidul din interior și se extrage balonul cu o pensă specială. Intervenția durează 20 – 30 minute și se desfășoară sub anestezie generală. Ulterior, pacientul este supravegheat într-un salon până la revenirea completă din anestezie și poate pleca acasă la câteva ore după terminarea procedurii.
Cum intervine balonul intragastric în controlul greutății?
Balonul intragastric duce la scădere ponderală printr-un efect foarte simplu. Stomacul are un volum de 1000 – 1500 ml, din care 600 ml sunt ocupați de balon în momentul în care acesta este umflat. Din acest motiv, senzația de sațietate apare mult mai repede și deci pacientul mănâncă mai puțin. Pierderea ponderală așteptată în intervalul de 6 luni este de 15 – 25 kg. La reușita metodei, concură însă în mod esențial și schimbarea stilului de viață al pacientului, prin modificarea pe termen lung a dietei și abordarea unui program de exerciții fizice, elemente compatibile în cele din urmă cu un mod de viață sănătos.
Care este rata de succes a acestei proceduri?
Rata de succes a păstrării obiceiurilor sănătoase dobândite prin prezența balonului în stomac este extrem de ridicată. Cei mai mulți sunt extrem de încântați de noul aspect fizic obținut prin scăderea ponderală printr-o metodă pe care au suportat-o foarte ușor și se miră de ce nu au recurs la acest procedeu mai devreme. Nu este însă mai puțin adevărat că menținerea acestor obiceiuri după extragerea balonului depinde foarte mult de voința pacientului.
Comments 1