Pentru persoanele obeze, care nu reuşesc să slăbească prin dietă, o metodă care s-a impus pe plan mondial este balonul intragastric.
Acest procedeu minim invaziv, utilizează un balon de silicon umplut cu ser fiziologic, care se introduce în stomac cu ajutorul endoscopului. Rezultă un aport alimentar mult diminuat care conduce, în cele 6 luni cât este menţinut balonul în stomac, la o scădere în greutate cu 15 – 25 kg.
Obezitatea este una din problemele de sănătate de primă importanţă astăzi, care afectează milioane de oameni pe tot globul. Datele statistice arată, numai în Europa, un procent de peste 50 % de persoane obeze şi supraponderale.
Starea de obezitate este definită ca fiind rezultatul dezechilibrului între energia de aport (valoarea calorică a alimentelor ingerate) şi cheltuielile energetice (energia consumată în metabolismul bazal, termogeneză, activitatea fizică desfăşurată).
Nu putem să nu remarcăm faptul că deşi obezitatea are cauze multiple, pe un plan principal se situează, în mod evident, alimentația necorespunzătoare.
Printre cauzele obezităţii se numără stresul cotidian, alimentaţia hipercalorică tip fast-food, consumul crescut de alcool, nivelul scăzut de educaţie. Un factor poate cel puţin la fel de important, pare a fi însă sedentarismul.
Unele tulburări psihologice ca anxietatea sau depresia pot constitui factori etiopatogenici ai obezităţii, prin inducerea unui comportament alimentar necorespunzător.
Situaţiile cel mai frecvent întâlnite sunt alimentaţia bogată în dulciuri, gustările între mese cu un bogat conţinut caloric, aportul alimentar crescut seara, episoadele de foame exagerată, ce conduc la ingestie alimentară crescută în timp scurt.
Uneori apare şi consumul crescut de alcool, care prin aportul caloric şi stimularea apetitului, acţionează ca factor favorizant al obezităţii.
Sigur că obezitatea are implicaţii estetice, dar o problemă la fel de importantă este faptul că este însoţită de multiple complicaţii. Sunt afectate, în diferite grade, aproape toate aparatele şi sistemele organismului.
Un procent semnificativ dintre pacienţii obezi suferă de afecţiuni metabolice. Aici sunt incluse diabetul zaharat, dislipidemiile, hipercolesterolemia, ateroscleroza.
Complicaţiile cardiovasculare sunt de asemenea frecvente şi includ hipertensiunea arterială, boala cardiacă ischemică, insuficienţa cardiacă, insuficienţa venoasă cronică.
Nu trebuie uitat că şi accidentele vasculare cerebrale survin mai frecvent la obezi.
Pot apărea şi probleme osteo-articulare cum sunt gonartroza şi coxartroza.
Mai multe tipuri de cancer sunt asociate cu obezitatea. Aceasta creşte riscul apariţiei dar şi decesului în urma cancerului. Este vorba aici de cancer de colon, de sân, de endometru sau rinichi.
Ca un corolar al acestor date, este de subliniat faptul că o scădere ponderală de 15 – 25 kg la pacientul obez, se însoţeşte de numeroase beneficii :
- scade riscul de apariţie a diabetului zaharat şi reduce glicemia la pacientul diabetic
- scade nivelul colesterolului total şi al trigliceridelor plasmatice
- determină scăderea valorilor tensiunii arteriale
- se ameliorează simptomele din afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare
- creşte calitatea vieţii pacientului, cu îmbunătăţirea statutului său social
La această scădere ponderală, greu de obţinut doar prin regim alimentar, contribuie în mod decisiv, balonul intragastric. În acelaşi timp, această metodă intervine în modificarea comportamentului alimentar şi al stilului de viaţă a pacienţilor, aspecte la fel de importante.