Statistica este una deloc imbucuratoare: una din sase femei este diagnosticata, In Romania, cu cancer mamar. Cancerul mamar se depisteaza cel mai adesea prin nodulii care apar pe sani, in majoritatea lor, in zona superioara, spre axila. Nu toti nodulii sunt insa maligni, majoritatea acestora fiinfd benigni. Tocmai de aceea, tine de noi si doar de noi sa avem putina grija cu corpul nostru si sa depistam nodulii la timp. Nodulii pot aparea din cauza alimentatiei nesanatoase, a dereglerarii hormonale sau a circulatiei sanguine proaste. Deoarece cauzele sunt multiple, este recomandat, ca o data pe luna sa ne palpam sanii pentru a obseva daca au aparut noduli.
Nodulii pot fi moi si duri, la pipait. Modificarile hormonale conduc adesea la formarea unor chisturi sau ai unor saculeti cu lichid, care se simt la palpare ca fiind noduli moi si mobili, odata ce au fost atinsi. Chisturile reprezinta nodulii benigni , nepericulosi, cu forma rotunda in majoritatea cazurilor. Totusi, este indicat sa consultati un medic pentru un tratament corespunzator.
Fibroadendonul se simte ca un nodul mobil, bine definit, insa foarte tare la pipait. Acest tip de nodul este o tumora benigna, cauzata de dereglari hormonale. Ca si in cazul chisturilor, ai nevoie de un tratament adecvat, prescris de medic, pentru a scapa de ele.
Nodulii la san sunt formatiuni mici, tari sau moi, care pot fi simtite prin piele sau prin examinarea medicala a sanilor. Desi majoritatea nodulilor la san nu sunt cancerigeni, este important ca orice modificare sau formatiune noua sa fie investigata de catre un medic.