Viața modernă aduce în prim plan o problemă tot mai frecventă, care afectează milioane de oameni pe tot globul, obezitatea. Este bine cunoscut că obezitatea are cauze complexe, incluzând factori genetici, metabolici, psihologici, sociali. Dar pe primul plan se situează, în mod evident, alimentația necorespunzătoare.
Din păcate, obezitatea, în afară de considerente de ordin estetic, deschide calea apariției și agravării a numeroase boli, între care afecțiunile cardiace, diabetul zaharat, dislipidemiile ocupă un rol central.
Clasificarea obezității se face în funcție de valoarea IMC (indicele de masă corporală), sau în engleză BMI (body mass index). Formula pentru calculul IMC este greutatea exprimată în kilograme (G) împărțită la pătratul înălțimii exprimate în metri (H). De exemplu, pentru o persoană care are G = 120 Kg și H= 1,80 m, calculul IMC arată 120: (1,80 X 1,80) = 37,03. Există mai multe grade de obezitate:
- Supraponderalitate = IMC mai mare de 27 și mai mic de 29,9
- Obezitate de gradul 1 = indicele de masă corporală situat între 30 și 34,9
- Obezitate de gradul 2 = IMC (BMI) calculat între 35 și 39,9
- Obezitate de gradul 3 (obezitate morbidă) = Indicele de masă corporală (IMC / BMI) este mai mare de 40.
Persoanele care se confruntă cu un surplus de greutate și nu reușesc să slăbească prin intermediul dietei, apelează tot mai des în ultimul timp la metoda balonului intragastric sau la gastric sleeve (operația de micșorare a stomacului). Ambele sunt variante eficiente atunci când sunt indicate corect.
Balonul intragastric este o metodă noninvazivă, nechirurgicală, prin care se introduce în stomac, cu ajutorul endoscopului, un balon de silicon umplut cu ser fiziologic. Acest balon scade cantitatea de alimente care pot fi ingerate și senzația de foame pe care pacientul o simte după masă.
Gastric sleeve reprezintă o operație laparoscopică de micșorare a stomacului. Prin aceasta, circa trei sferturi din stomac sunt îndepărtate. Este o procedură restrictivă, care duce la o scădere importantă în greutate prin reducerea serioasă a aportului alimentar.
Deși cele două proceduri sunt extrem de diferite, există totuși câteva asemănări :
- atât balonul intragastric cât și gastric sleeve sunt proceduri restrictive, prin aceea că acționează prin scăderea senzației de foame datorită reducerii volumului stomacului. Când capacitatea stomacului este diminuată, senzația de sațietate și cea de plenitudine apar mai repede atunci când mâncăm.
- ambele metode sunt eficiente și duc la o scădere considerabilă în greutate în primele 6 luni.
Diferențele între balonul intragastric și gastric sleeve sunt practic între un procedeu noninvaziv și unul minim invaziv. Balonul intragastric este o metodă noninvazivă. Ea nu implică o intervenție chirurgicală, deci nimic din corpul pacientului nu este tăiat sau îndepărtat. Balonul este plasat în stomac sub control endoscopic, sub o sedare minimă. G
astric sleeve este o operație laparoscopică, deci minim invazivă, care implică tăierea și înepărtarea a unei părți mari din stomac. Prezintă anumite riscuri, specifice intervențiilor chirurgicale, cum ar fi fistule, infecții, tromboze venoase etc. Balonul intragastric nefiind o intervenție chirurgicală, nu induce aceste riscuri.
Gastric sleeve are un caracter permanent. Pentru unele persoane, acest lucru poate fi un avantaj, dar implică anumite costuri. Modificările care survin în metabolism pot fi importante și sunt pentru tot restul vieții. Pot apărea dezechilibre metabolice sau carențe de vitamine care să facă necesar un tratament permanent, care uneori poate fi dificil. Balonul intragastric este temporar.
El este îndepărtat după maximum 6 luni sau chiar mai devreme, dacă acest lucru este necesar. Nu este numai o metodă eficientă în controlul obezității, ci intervine și atunci când cineva vrea să își schimbe stilul de viață și în primul rând comportamentul alimentar.
Balonul intragastric nu are nici o consecință neplăcută pe termen lung și poate fi oricând îndepărtat cu ușurință.
Succesul ambelor metode este asigurat în primul rând de selecția pacienților. Nu trebuie uitat că există candidați diferiți pentru balonul intragastric și pentru gastric sleeve.
Candidatul tipic pentru balonul intragastric are un IMC între 27 și 40 și nu reușește să slăbească în mod convenabil doar prin metode dietetice. Trebuie însă să fie conștient că la reușita metodei pe termen lung contribuie în primul rând schimbarea definitivă a alimentației sale, aspect la care este cel mai bine să urmeze sfaturile unui nutriționist.
În opoziție, indicația pentru pentru gastric sleeve este pacientul care are are un IMC de peste 40 sau un IMC de peste 35 asociat cu cel puțin o altă boală în relație cu obezitatea. Este vorba cel mai frecvent de persoanele cu obezitate morbidă. Pacientul trebuie de asemenea să aibă o stare generală de sănătate compatibilă cu o intervenție chirurgicală.
Concluzia este că ambele procedee, balonul intragastric și gastric sleeve sunt metode eficiente de scădere în greutate pentru controlul obezității, dar pentru persoane diferite. Aceia care vor să slăbească în mod natural, prin schimbarea stilului de viață și a comportamentului alimentar și prin evitarea sedentarismului, sunt sfătuiți să recurgă la balonul intragastric.
Pentru pacienții cu obezitate morbidă, la care scăderea în greutate așteptată depășește 50 kg, este de luat în considerare ca primă opțiune gastric sleeve.