Colonoscopia este o procedura de vizualizare a intestinului gros, rect și colon, realizată cu ajutorul unui aparat optic ce este introdus în aparatul digestiv inferior prin anus până în colon. Pare asemanatoare cu endoscopia la prima vedere, insa cele doua sunt foarte diferite.
Colonoscopia este utilizată atât pentru diagnosticarea unor tumori, polipi, a ulcerului sau a unor creșteri anormale de țesut, cât și pentru prelevarea de probe pentru biopsie. De asemenea, colonoscopia este eficientă în tratarea hemoragiilor sau polipilor la nivelul aparatului digestiv inferior.
Cum știți că aveți nevoie de o colonoscopie?
Colonoscopia trebuie realizată doar la recomandarea medicului dumneavoastră. Simptomele care vă indică faptul că este absolut necesară o vizită la medic sunt cele de natură gastrointestinală: durere abdominală, sângerare intestinală, modificarea tranzitului intestinal (constipație prelungită, constipație urmată de diaree fără motive evidente sau alternanță între diaree și constipație).
Colonoscopia este recomandată și pentru urmărirea unor afecțiuni ale tubului digestiv inferior care au fost diagnosticate și tratate anterior sau pentru recoltarea probelor necesare pentru biopsia țesuturilor de la nivelul colonului și rectului.
Colonoscopia își poate dovedi eficiența în prevenirea unor intervenții chirurgicale sau chiar pentru prevenirea apariției unor boli grave – prin intervenții de oprire a unor sângerări sau pentru extragerea polipilor colonici ce pot evolua spre cancer de colon.
Cum vă pregatiți pentru colonoscopie
Pentru ca investigația să fie eficientă este nevoie ca intestinul să fie curat, astfel încât mucoasa colonului să fie vizibilă. Pentru aceasta este necesar un regim alimentar ținut două zile înainte de intervenție – prin consumarea unor cantități reduse de alimente. Trebuie evitate legumele sau fructele ce conțin semințe sau sâmburi (struguri, căpșuni etc).
Cu o zi inainte de colonoscopie, este recomandat să se consume cât mai multe lichide. Începând din această zi, după ora 13 și până după finalizarea procedurii nu se vor mai consuma alimente solide.
Lichidele de orice tip (apa, ceai, sucuri, zeama de compot, supe strecurate) se pot consuma cu 4 ore înainte de procedură.
In afară de alimentație, pregătirea pentru colonoscopie implică și ingerarea a 4 pliculețe de FORTRANS dizolvate în 4 litri de apă plată. Doi dintre cei patru litri de soluție de Fortrans vor fi consumați în intervalul orar 18:00 – 20:00 cu o zi înaintea intervenției, câte o cană la fiecare 10 minute. Ceilalți doi litri se consumă în ziua investigației, dimineața, în intervalul 06:00 – 08:00, tot câte o cană la fiecare 10 minute.
De asemenea, pentru ca acuratețea colonoscopiei să fie cea dorită, nu trebuie să fi folosit în zilele anterioare cărbune medicinal, sulfat de bariu, laxative sau suplimente cu fier.
Cum decurge analiza
Colonoscopul, instrumentul cu care se realizează analiza, este compus dintr-un tub lung și flexibil, ce are la capăt o camera video de mici dimensiuni și o sursă de lumină. Colonoscopul este introdus ușor prin anus până în colon și apoi ghidat de către medic până la punctul de întalnire a intestinului gros cu cel subțire.
Pentru a putea înainta cu ușurință prin intestin, odată cu tubul colonoscopului este introdus și aer. Supervizarea suprafeței mucoasei aparatul digestiv inferior se face la retragerea colonoscopului, cu ajutorul camerei video atașată care transmite imagini către un monitor.
Procedura durează între 15 minute și o oră. În timpul analizei pacientul se află întins pe partea stângă, cu genunchii la piept. Datorită disconfortului creat pacientului de această procedură, este recomandat ca intervenția să se efectueze sub analgo-sedare sau chiar anestezie generală. În timpul colonoscopiei pot apărea dureri abdominale, la introducerea aerului în intestin.
Presiunea exercitată de aerul introdus, poate cauza dureri abdominale și după finalizarea intervenției, de aceea este bine ca gazele formate să fie eliminate.
Perioada de recuperare după colonoscopie
Recuperarea după colonoscopie este rapidă, pacientul poate părăsi clinica după o oră de la terminarea intervenției. În cazurile ce implică biopsie sau extragerea unui polip, pot apărea urme de sânge în materiile fecale, câteva zile dupa colonoscopie.
Care sunt riscurile colonoscopiei
Riscurile implicate de colonoscopie sunt rare. În rare situații se poate produce lezarea peretelui colonului care cauzează o sângerare puternică. După efectuarea intervenției, pacienții trebuie să își monitorizeze atent starea de sănătate pentru a identifica eventuale stări de amețeală, febră, dureri abdominale puternice sau sângerare puternică și să le comunice imediat medicului.