Sanatate

Cand avem nevoie de investigatii imagistice?

investigatii imagistice

Situatiile patologice sunt legate mai ales de partea lombara a coloanei vertebrale, acest ax de sustinere a corpului fiind cel mai solicitat in timpul vietii. Asupra acestui organ trebuie sa ne concentram atentia inca de la varste fragede (postura, carat greutati, activitate fizica).

De obicei, la prima consultatie la prezentarea la medicul de familie in urma unei dureri de spate, se instituie tratament antiinflamator si decontracturant, urmand ca in cazul in care durerile se repeta, sa fie solicitate de acesta si investigatii imagistice.

Medicii ne avertizeaza cu privire la efectuarea investigaţiilor imagistice care sunt iradiante. Acestea pot fi periculoase din acest punct de vedere si trebuie efectuate doar atunci cand este strict necesar, avand indicatia medicului care a efectuat consultatia. In mod special radiografiile şi tomografiile sunt investigatii iradiante, la care se poate apela in caz de stricta necesitate.

Spre deosebire de acestea, testele de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM, fostul RMN) nu sunt iradiante, iar angiografia şi scintigrafia au indicaţii precise. Societatea Română de Imagistică a propus şi a obţinut impunerea prin legislaţie a unei fişe de supraveghere radiologică care cuantifica toate investigaţiile iradiante pe care le face o persoană.

Orice laborator de radiologie ar trebui să elibereze, odată cu rezultatul investigatiei, o fişă tip ce conţine numele medicului care a solicitat-o precum si cuantificarea iradierii pe care a primit-o pacientul. Teoretic, medicul care îşi pune problema să indice o nouă investigaţie poate utiliza aceasta fisa putand reevalua astfel decizia de a supune sau nu pacientul acestei analize.

You may also like
Initiativa Pentru Medici
Initiativa Pentru Medici
Cat de cunoscuta este Ganoderma
Cat de cunoscuta este Ganoderma?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage