Cancerul de colon reprezintă la ora actuală un capitol extrem de important legat de afecțiunile digestive, datorită în primul rând creșterii semnificative a incidenței sale în ultimii ani. Și în România se înregistrează un număr tot mai mare de cazuri, comparabil cu media europeană, iar cauza principală este legată de alimentație.
Excesul de proteine, grăsimi, alimente hipercalorice, alcool favorizează apariția unor afecțiuni digestive severe ce ajung până la cancer de colon. Un alt aspect ce are o influență semnificativă în apariția acestei boli este legat de factorii genetici.
Ce simptome trebuie să ne îngrijoreze în legătură cu posibila evoluție a unui cancer de colon?
Caracteristice sunt în primul rând tulburările tranzitului intestinal, mai ales dacă survin la persoane care nu au avut anterior astfel de probleme. Sunt de luat în considerare constipația instalată brusc sau alternanța de episoade de constipație cu episoade de diaree.
Un alt simptom frecvent este pierderea de sânge. Sângerarea îngrijorează în mod firesc pe oricine și determină prezentarea la un examen medical. Este însă bine de știut că în cancerul de colon, sângerarea poate fi evidentă, prin eliminarea de sânge prin anus, dar adesea poate fi și ocultă, ascunsă. În această ultimă situație, pacientul nu remarcă pierderea de sânge, ci instalarea treptată a unei anemii.
Dureri abdominale, balonare, scăderea poftei de mâncare, pierdere în greutate apar destul de frecvent în evoluția bolii.
Ce este important de făcut pentru a preveni apariția cancerului de colon sau pentru a-l depista cât mai rapid?
În primul rând, o alimentație sănătoasă, cât mai echilibrată este o metodă foarte bună de prevenire a bolii. Excluderea cărnii și a preparatelor din carne nu este soluția universal valabilă, mai degrabă în cadrul dietei trebuie armonizate diferitele tipuri de alimente.
De asemenea, trebuie evitată pe cât posibil consumarea alimentelor care conțin conservanți și trebuie acordat un rol important alimentelor bogate în fibre (fructe, legume, pâine integrală, cereale), care au un efect protector.
La fel de importanta este însă cunoașterea simptomelor bolii și prezentarea la un control medical atunci când acestea apar. Doar medicii specialiști pot stabili dacă aceste simptome sunt îngrijorătoare. Pasul următor este recomandarea unor investigații, în cadrul cărora un rol central îl ocupă colonoscopia.
Colonoscopia reprezintă cea mai utilă investigație pentru bolile colonului și rectului. Ea este indicată în momentul în care apar unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus. Totodată, colonoscopia se recomandă la persoanele care au în familie antecedente de cancer sau de polipi de colon, pentru a identifica precoce eventuala apariție a unei tumori.
În momentul depistării unor polipi de colon, colonoscopia are, pe lângă utilitatea diagnostică, și o utilitate terapeutică. Printr-o singură intervenție are loc atat diagnosticarea cât și rezecția polipilor, ceea ce duce la vindecare fără a mai fi nevoie de o intervenție chirurgicală. O altă indicație a colonoscopiei este pentru monitorizarea pacienților operați de cancer de colon, situație în care procedura se va face anual.
Dacă v-ați confruntat în ultima perioadă cu oricare dintre simptomele prezentate mai sus, vă recomand să faceți o vizită medicului dumneavoastră.