Sanatate

Cafeaua instant – este sănătoasă pentru organism?

cana de cafea instant

În multe țări din lume se consumă frecvent cafea instant. Mulți preferă acest tip de cafea pentru că este mai ieftină și mai ușor de preparat. Dar oare este cafeaua instant sănătoasă pentru organismul uman? Este cafeaua instant la fel de benefică precum cafeaua clasică? În continuare îți vom spune câteva lucruri interesante despre cafeaua instant.

Ce este cafeaua instant?

Cafeaua instant este o cafea obținută din extract de cafea uscată. Acest extract se prepară prin fierberea boabelor de cafea care apoi sunt măcinate. Însă, după ce boabele au fost fierte, se scurge apa, iar din extract se obțin fragmente uscate ori pudră care se dizolvă ușor în apă.

Pentru prepararea unei cafele instant se adaugă o linguriță de granule sau pudră într-o cană cu apă fierbinte. Intensitatea cafelei poate fi modificată prin creșterea sau reducerea cantității de cafea adăugată în apă.

Pe piață există diferite tipuri de cafea instant precum:

 1. Pulbere – este cel mai ieftin tip de cafea.
 2. Granular – un fel de cafea pudră, puțin mai scumpă, deoarece necesită o prelucrare suplimentară.
 3. Cafea instant liofilizata – este cea mai scumpă cafea instant.

Cafea instant – beneficii pentru organism

Conține antioxidanți și nutrienți

Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți, ceea ce înseamnă că oferă multe beneficii organismului. La fel ca o cafea obișnuită, cafeaua instant este bogată în antioxidanți puternici. Un studiu a arătat că în cafeaua instant se găsesc mai mulți antioxidanți decât în alte tipuri de cafea, pentru că este procesată într-un mod diferit.

cafea instant desert

O ceașcă de cafea instant are 4 calorii și oferă o cantitate mică de potasiu, vitamina B3 și magneziu.

Se știe despre cafea că poate preveni bolile de inimă, ajută la arderea grăsimilor, îmbunătățește digestia și conferă un plus de energie. Deoarece în cafeaua instant se găsesc aceiași antioxidanți și aceleași substanțe nutritive prezente și în cafeaua obișnuită, putem spune că are aceleași efecte.

O ceașcă de cafea instant poate ajuta la:

 • Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale – cofeina poate susține funcțiile creierului.
 • Accelerarea metabolismului – cofeina stimulează metabolismul și susține procesul de ardere a grăsimilor.
 • Reducerea riscului de îmbolnăvire – cafeaua scade riscul de apariție a bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.
 • Scăderea riscului de diabet zaharat – cafeaua poate reduce riscul de apariția a diabetului de tip 2.
 • Menținerea sănătății ficatului – cofeina poate reduce riscul apariției bolilor de ficat.
 • Îmbunătățirea sănătății mintale – cafeaua poate reduce riscul de depresie.

cappuccino cu cafea instant

Poate fi dăunătoare pentru organism?

Iată de ce unii susțin că ar fi mai bine să nu mai bem cafea instant:

 1. Conține mai multă cafeină decât cafeaua obișnuită – în plus, cu cât cafeaua instant este mai scumpă, cu atât concentrația de cofeină este mai mare.
 2. Conține conservanți și coloranți – prin procesarea boabelor de cafea, uleiurile se evaporă. Pentru a adăuga un plus de aromă, producătorii adaugă conservanți și coloranți care, pe lângă faptul că nu au niciun beneficiu, sunt periculoși pentru sănătate.
 3. Are un efect iritant asupra mucoasei gastrice – cei care se confruntă cu boli hepatice sau boli de stomac nu ar trebui să consume cafea instant, deoarece aceasta conține substanțe cu efect iritant asupra mucoasei gastrice și poate duce la apariția gastritei sau a ulcerului.
 4. Crește tensiunea arterială și poate duce la aritmii – hipertensivii și cei care se confruntă cu probleme cardiovasculare nu ar trebui să consume cafea instant, deoarece conține acid clorogenic o substanță pe poate agrava bolile de inimă.
 5. Provoacă dependență – la fel ca alcoolul și drogurile, cafeaua instant poate provoca dependență dacă este consumată în cantități mari.

Ce tipuri de cafea există?

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de cafea, inclusiv:

Cafea instant

Acest tip de cafea este preferat de multe persoane deoarece se prepară într-un mod simplu și rapid. Nu trebuie decât să adaugi o linguriță de cafea într-o cană de apă fierbinte și să amesteci pentru a se dizolva. În funcție de preferințe, se poate adăuga lapte și/sau zahăr. Acest tip de cafea este consumat, de obicei, acasă, deoarece atunci când merg la cafenea sau la restaurant, oamenii preferă o băutură mai tare.

Cafea măcinată

Prin procesul de măcinare, boabele de cafea se transformă într-o pudră. Gradul de măcinare al cafelei este cunoscut sub numele de granulație.

cafea instant

Granulația influențează aroma băuturii preparate. De exemplu, pentru prepararea unui espresso se folosește o cafea măcinată foarte fin.

Cafea boabe

Dacă vrei să prepari cele mai gustoase băuturi pe bază de cafea, atunci ar fi bine să optezi pentru cafea boabe Arabica sau Robusta. Folosind cafea boabe vei obține băuturi cu un gust desăvârșit.

Lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi tipul de cafea

Așa cum tocmai am precizat, cafeaua boabe este cea mai bună, deoarece cu ajutorul ei se pot obține băuturi foarte aromate și gustoase. Totuși, înainte de a cumpăra un anumit tip de cafea trebuie să ții cont și de următoarele lucruri:

Calitatea boabelor de cafea

Dacă optezi pentru cafea boabe, alege una de calitate. Boabele Arabica au o aromă, un gust și un miros premium, de aceea sunt atât de apreciate în întreaga lume. În schimb, boabele Robusta au o cremă mai bogată, însă sunt mai puțin aromate. Spre deosebire de cafeaua Arabica, cafeaua Robusta conține o cantitate mai mare de cofeină. Există și sortimente de cafea ce combină ambele tipuri de boabe.

https://www.youtube.com/watch?v=bAwcvaxDYZ4

Țara de proveniență

Boabele de cafea recoltate din Brazilia sau Columbia au o aromă dulce și mai fină, comparativ cu boabele cultivate în Asia. De asemenea, acestea din urmă sunt mai puțin acide și trebuie prăjite mai intens. Atunci când cumperi o cafea, trebuie să ții cont și de țara de proveniență, deoarece influențează foarte mult gustul băuturii.

Compatibilitatea cafelei cu aparatul utilizat

Există espressoare care funcționează atât cu cafea boabe, cât și cu cafea solubilă, în timp ce altele sunt compatibile doar cu cafea solubilă. Atunci când alegi un tip de cafea, asigură-te că acesta este compatibil cu aparatul pe care îl folosești.

De asemenea, atunci când vine vorba de aparatele profesionale, ar fi bine să utilizezi doar anumite tipuri de cafea pentru a te asigura că aparatul tău va funcționa mult timp.

You may also like
bile-vagnale-kegel-
Bile Vaginale (Kegel) – Strâmtarea Vaginului și Tratament Incontinență Urinară
adevaruri-despre-vaccinurile-antigripale
Adevarul despre vaccinurile antigripale

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage