miercuri, octombrie 4, 2023
  • Login
FitCurves
  • Home
  • Diete
    • Tratament celulita
  • Pastile de slabit
  • Sanatate
  • Discuții
  • Diverse
  • Bricolăm
  • Frumusețe
No Result
View All Result
FitCurves
No Result
View All Result

Cafeaua instant – este sănătoasă pentru organism?

Anca by Anca
07/03/2022
in Sanatate
1
cana de cafea instant

În multe țări din lume se consumă frecvent cafea instant. Mulți preferă acest tip de cafea pentru că este mai ieftină și mai ușor de preparat. Dar oare este cafeaua instant sănătoasă pentru organismul uman? Este cafeaua instant la fel de benefică precum cafeaua clasică? În continuare îți vom spune câteva lucruri interesante despre cafeaua instant.

Ce este cafeaua instant?

Cafeaua instant este o cafea obținută din extract de cafea uscată. Acest extract se prepară prin fierberea boabelor de cafea care apoi sunt măcinate. Însă, după ce boabele au fost fierte, se scurge apa, iar din extract se obțin fragmente uscate ori pudră care se dizolvă ușor în apă.

Pentru prepararea unei cafele instant se adaugă o linguriță de granule sau pudră într-o cană cu apă fierbinte. Intensitatea cafelei poate fi modificată prin creșterea sau reducerea cantității de cafea adăugată în apă.

Pe piață există diferite tipuri de cafea instant precum:

  1. Pulbere – este cel mai ieftin tip de cafea.
  2. Granular – un fel de cafea pudră, puțin mai scumpă, deoarece necesită o prelucrare suplimentară.
  3. Cafea instant liofilizata – este cea mai scumpă cafea instant.

Cafea instant – beneficii pentru organism

Conține antioxidanți și nutrienți

Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți, ceea ce înseamnă că oferă multe beneficii organismului. La fel ca o cafea obișnuită, cafeaua instant este bogată în antioxidanți puternici. Un studiu a arătat că în cafeaua instant se găsesc mai mulți antioxidanți decât în alte tipuri de cafea, pentru că este procesată într-un mod diferit.

cafea instant desert

O ceașcă de cafea instant are 4 calorii și oferă o cantitate mică de potasiu, vitamina B3 și magneziu.

Se știe despre cafea că poate preveni bolile de inimă, ajută la arderea grăsimilor, îmbunătățește digestia și conferă un plus de energie. Deoarece în cafeaua instant se găsesc aceiași antioxidanți și aceleași substanțe nutritive prezente și în cafeaua obișnuită, putem spune că are aceleași efecte.

O ceașcă de cafea instant poate ajuta la:

  • Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale – cofeina poate susține funcțiile creierului.
  • Accelerarea metabolismului – cofeina stimulează metabolismul și susține procesul de ardere a grăsimilor.
  • Reducerea riscului de îmbolnăvire – cafeaua scade riscul de apariție a bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.
  • Scăderea riscului de diabet zaharat – cafeaua poate reduce riscul de apariția a diabetului de tip 2.
  • Menținerea sănătății ficatului – cofeina poate reduce riscul apariției bolilor de ficat.
  • Îmbunătățirea sănătății mintale – cafeaua poate reduce riscul de depresie.

cappuccino cu cafea instant

Poate fi dăunătoare pentru organism?

Iată de ce unii susțin că ar fi mai bine să nu mai bem cafea instant:

  1. Conține mai multă cafeină decât cafeaua obișnuită – în plus, cu cât cafeaua instant este mai scumpă, cu atât concentrația de cofeină este mai mare.
  2. Conține conservanți și coloranți – prin procesarea boabelor de cafea, uleiurile se evaporă. Pentru a adăuga un plus de aromă, producătorii adaugă conservanți și coloranți care, pe lângă faptul că nu au niciun beneficiu, sunt periculoși pentru sănătate.
  3. Are un efect iritant asupra mucoasei gastrice – cei care se confruntă cu boli hepatice sau boli de stomac nu ar trebui să consume cafea instant, deoarece aceasta conține substanțe cu efect iritant asupra mucoasei gastrice și poate duce la apariția gastritei sau a ulcerului.
  4. Crește tensiunea arterială și poate duce la aritmii – hipertensivii și cei care se confruntă cu probleme cardiovasculare nu ar trebui să consume cafea instant, deoarece conține acid clorogenic o substanță pe poate agrava bolile de inimă.
  5. Provoacă dependență – la fel ca alcoolul și drogurile, cafeaua instant poate provoca dependență dacă este consumată în cantități mari.

Ce tipuri de cafea există?

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de cafea, inclusiv:

Cafea instant

Acest tip de cafea este preferat de multe persoane deoarece se prepară într-un mod simplu și rapid. Nu trebuie decât să adaugi o linguriță de cafea într-o cană de apă fierbinte și să amesteci pentru a se dizolva. În funcție de preferințe, se poate adăuga lapte și/sau zahăr. Acest tip de cafea este consumat, de obicei, acasă, deoarece atunci când merg la cafenea sau la restaurant, oamenii preferă o băutură mai tare.

Cafea măcinată

Prin procesul de măcinare, boabele de cafea se transformă într-o pudră. Gradul de măcinare al cafelei este cunoscut sub numele de granulație.

cafea instant

Granulația influențează aroma băuturii preparate. De exemplu, pentru prepararea unui espresso se folosește o cafea măcinată foarte fin.

Cafea boabe

Dacă vrei să prepari cele mai gustoase băuturi pe bază de cafea, atunci ar fi bine să optezi pentru cafea boabe Arabica sau Robusta. Folosind cafea boabe vei obține băuturi cu un gust desăvârșit.

Lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi tipul de cafea

Așa cum tocmai am precizat, cafeaua boabe este cea mai bună, deoarece cu ajutorul ei se pot obține băuturi foarte aromate și gustoase. Totuși, înainte de a cumpăra un anumit tip de cafea trebuie să ții cont și de următoarele lucruri:

Calitatea boabelor de cafea

Dacă optezi pentru cafea boabe, alege una de calitate. Boabele Arabica au o aromă, un gust și un miros premium, de aceea sunt atât de apreciate în întreaga lume. În schimb, boabele Robusta au o cremă mai bogată, însă sunt mai puțin aromate. Spre deosebire de cafeaua Arabica, cafeaua Robusta conține o cantitate mai mare de cofeină. Există și sortimente de cafea ce combină ambele tipuri de boabe.

https://www.youtube.com/watch?v=bAwcvaxDYZ4

Țara de proveniență

Boabele de cafea recoltate din Brazilia sau Columbia au o aromă dulce și mai fină, comparativ cu boabele cultivate în Asia. De asemenea, acestea din urmă sunt mai puțin acide și trebuie prăjite mai intens. Atunci când cumperi o cafea, trebuie să ții cont și de țara de proveniență, deoarece influențează foarte mult gustul băuturii.

Compatibilitatea cafelei cu aparatul utilizat

Există espressoare care funcționează atât cu cafea boabe, cât și cu cafea solubilă, în timp ce altele sunt compatibile doar cu cafea solubilă. Atunci când alegi un tip de cafea, asigură-te că acesta este compatibil cu aparatul pe care îl folosești.

De asemenea, atunci când vine vorba de aparatele profesionale, ar fi bine să utilizezi doar anumite tipuri de cafea pentru a te asigura că aparatul tău va funcționa mult timp.

Tags: cafeacafea boabecafea bună
ShareTweetPin
Previous Post

Ce înseamnă sacrificiul pentru un copil

Next Post

Comerțul cu îndoieli și consumatorii de „tristețuri”

Next Post
consumatorii de tristețuri

Comerțul cu îndoieli și consumatorii de „tristețuri”

Comments 1

  1. Pingback: Dieta Asiatică - Asiaticii au cele mai putine probleme cu cresterea in greutate, obezitate si boli cronice. - FitCurves

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Result
View All Result
nicicleta

Iubesc bicicleta – iată de ce

by Anca
2023/09/13
0

Bicicleta este acum considerata mijloc de transport privilegiat. De ce? Pentru ca lumea este din ce in ce mai mica,...

remedii-naturiste

10 remedii naturiste pentru durerile menstruale

by Anca
2023/08/13
0

1. Ghimbirul este unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste pentru tratarea crampelor menstruale . Puteti bea ceai de ghimbir...

reflexoterapie

Ce este reflexoterapia?

by Anca
2023/07/13
0

Unii medici recomanda pacientilor lor un tratament care nu se bazeaza pe medicamente. Aceasta metoda este reflexoterapia si este orientata...

menopauza

Ce este menopauza?

by Anca
2023/06/13
0

Conform Dictionarului Explicativ Roman, menopauza este un „fenomen fiziologic complex, care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femei, ca...

noduli-la-sani

De cate feluri pot fi nodulii la sani?

by Anca
2023/05/13
0

Statistica este una deloc imbucuratoare: una din sase femei este diagnosticata, In Romania, cu cancer mamar. Cancerul mamar se depisteaza...

cura-de-ingrasare

Cura de ingrasare – ce trebuie sa mancam?

by Anca
2023/05/13
0

Desi majoritatea oamenilor incearca sa-si pastreze greutatea sub control sau sa piarda din greutate, exista si persoane care doresc sa...

femeie-taximetrist

Femeile Taximetrist

by Anca
2023/04/13
0

Desi apare la Coltul Misoginului si chiar poate parea misogin la prima vedere, acest articol nu se incadreaza nici pe...

preludiu

Preludiul ca la carte

by Anca
2023/03/13
0

La origini, termenul de preludiu era folosit in domeniul muzical, etimologia sa fiind latineasca: pre (inainte de) – ludus (joc,...

cancerul de colon

Ce trebuie să știm despre cancerul de colon

by Monica
2023/03/05
0

Cancerul de colon reprezintă la ora actuală un capitol extrem de important legat de afecțiunile digestive, datorită în primul rând...

Rețetă de prăjitură Tosca cu blat de nucă – la fel de buna ca cea cu mac

Rețetă de prăjitură Tosca cu blat de nucă – la fel de buna ca cea cu mac

by Monica
2023/03/02
0

In varianta mea de prajitura Tosca am inlocuit semintele de mac cu nuca macinata insa le puteti inlocui chiar si...

4 rețete cu ouă – platouri pentru musafiri

by Monica
2023/02/28
0

Oul este un aliment cu valoare nutritiva mare ce contine vitamine, saruri minerale, proteine fiind astfel izvorul majoritatii compusilor nutritivi,...

Ce este colonoscopia

Colonoscopie – Ce este colonoscopia?

by Monica
2023/02/26
0

Colonoscopia este o procedura de vizualizare a intestinului gros, rect și colon, realizată cu ajutorul unui aparat optic ce este...

screeningul pentru monitorizarea stării de sănătate

Cum folosim screeningul pentru monitorizarea stării de sănătate

by Monica
2023/02/19
0

Trecerea peste fiecare prag de vârstă dă startul unor transformări ale organismului uman atât din punct de vedere fizic, cât...

pastile-de-slabit

Pastilele de slabit – Generalitati

by Anca
2023/02/13
0

Mass-media ne intoxica zilnic cu reclame si spoturi publicitare care mai de care interesante si mai tentante pentru produse alimentare,...

Endoscopie digestivă superioară

Endoscopie digestivă superioară

by Monica
2023/02/12
0

Endoscopia digestivă superioară (EDS) este o investigație prin care sunt vizualizate esofagul, stomacul și duodenul, realizată cu ajutorul unui aparat...

Obezitatea

Obezitatea – Ce este Și Ce Comlpicații Pot Apărea?

by Monica
2023/02/05
0

Obezitatea este dată de excesul de grăsime corporală ce determină o greutate semnificativ mai mare decât cea considerată sănătoasă, în...

Chirurgia laparoscopică

Proceduri minim invazive – Chirurgia laparoscopică

by Monica
2023/01/26
0

Medicina modernă dispune în acest moment de posibilitatea tratamentului multor boli prin tehnici minim invazive. La această abordare contribuie în...

Boala hemoroidală

Boala hemoroidală – Ce sunt hemoroizii?

by Monica
2023/01/19
0

Hemoroizii sunt dilatații anormale ale venelor din zona anusului si rectului care arată ca niște ghemuri de vase dilatate la...

cabana-de-lemn

Cat costa o cabana din lemn?

by Anca
2023/01/13
0

Cabanele din lemn au castigat in popularitate in ultimii ani. Pretul lor accesibil, balanta dintre modelele simple si cele complexe,...

balonul intragastric sau gastric sleeve

Cum tratăm cel mai eficient obezitatea – balonul intragastric sau gastric sleeve?

by Monica
2023/01/12
0

Viața modernă aduce în prim plan o problemă tot mai frecventă, care afectează milioane de oameni pe tot globul, obezitatea....

FitCurves

© 2022 FitCurves.ro

Pagini importante

  • Prima pagină
  • Diverse
  • Discuții
  • Contact

Urmarește-ne

No Result
View All Result
  • Contact

© 2022 FitCurves.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In