In varianta mea de prajitura Tosca am inlocuit semintele de mac cu nuca macinata insa le puteti inlocui chiar si cu migdale sau alune de padure. Aceasta reteta am facut-o pentru ca foarte multi dintre cunoscutii mei nu iubesc prajiturile cu mac si pentru ca le place Tosca dar nu si macul, am ales sa il inlocuiesc, dar nu de tot.
Desigur, daca vreti si va place mai mult prajitura Tosca cu mac, puteti inlocui nuca cu semnintele de mac nemacinate. Ambele retete sunt foarte bune, gustoase si pufoase. Chiar recomand sa incercati si aceasta reteta daca vreti sa testati si altceva.
Aceasta prajitura este minunata pentru musafiri dar si pentru familie, atunci cand vreti sa pregatiti ceva dulce deoarece se face foarte usor si nu este deloc scumpa. Ingredientele sunt ieftine si la indemana oricui si cu siguranta deja le aveti prin bucatarie.
Ingrediente pentru blat:
- 50 gr nuci macinate (sau migdale) iar daca vreti puteti inlocui cu mac
- 2 linguri de fulgi de cocos
- 1 lingura de seminte de mac
- 10 gr de praf de copt (1 plic)
- Coaja rasa + sucul de la o lamaie + esenta de vanilie
- 1 praf de sare , 100 gr zahar
- Dulceata de caise
- apa + rom sau inlocuiti cu lapte pentru insiropat
Ingrediente pentru crema:
- 600 ml lapte
- 1 lingura de zahar brun
- 1 plic zahar vanilat, esenta de vanilie
- 70 gr amidon de porumb
- 4 galbenusuri de ou
- 100 ml de smantana pentru frisca
Ingrediente extra: 250-300 gr de biscuiti, lapte sau cafea pentru insiropat biscuitii. Pentru glazura aveti nevoie de 100 gr de ciocolata.
Pasii de preparare pentru prajitura Tosca:
Respectand urmatoarele indicatii, prajitura Tosca va fi foarte usor de pregatit iar rezultatul va fi unul pufos, aromat si cremos.
❤️ Pregatirea blatului
Albusurile se bat spuma, cu praful de sare si zaharul adaugat treptat, sucul de lamaie si se mixeaza pana devin ferme, ca o bezea. Intr-un bol separat se cerne faina cu praful de copt si se amesteca cu nucile macinate, macul, nuca de cocos, coaja de lamaie.
Toate acestea se toarna incet peste compozitia de albusuri – amestecati usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus pana cand totul devine omogen. Nu amestecati prea mult deoarece albusurile se vor lasa.
Compozitia de blat se toarna intr-o tava patrata de 24×24 cm si se pune la copt, la 170 grade pentru 20-25 de minute. Verificati cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.
Dupa ce lasati 10 minute la racit, insiropati blatul cu apa+rom sau cu lapte. Cand blatul a absorbit lichidul, intindeti un strat de dulceata de caise sau chiar de portocale.
❤️ Pregatirea cremei de vanilie
Laptele se pune la foc mic (500 ml) iar cu restul de 100 ml, amestecam galbenusurile, amidonul, zaharul si se fierbe la foc mic pana se ingroasa.
Cand este gata, crema se acopera cu o folie alimentara si se lasa la racit. Cand este rece, se adauga frisca mixata foarte bine si se incorporeaza totul, amestecand usor.
❤️ Pregatirea prajiturii
Peste blatul rece si peste gem, se intinde stratul de crema dupa care se completeaza cu biscuitii inmuiati in lapte sau cafea. Peste biscuiti se toarna glazura de ciocolata si se da la rece.
Daca vreti un strat de glazura mai gros, folositi mai multa ciocolata. Prajitura se lasa la rece pentru cateva ore si mai apoi se serveste.
Pofta buna!