miercuri, octombrie 4, 2023
  • Login
FitCurves
  • Home
  • Diete
    • Tratament celulita
  • Pastile de slabit
  • Sanatate
  • Discuții
  • Diverse
  • Bricolăm
  • Frumusețe
No Result
View All Result
FitCurves
No Result
View All Result

Vrei sa devii o superputere in invatare?

Monica by Monica
26/05/2022
in Discuții
0
superputere in invatare

Poate ai auzit, poate nu, dar exista o modalitate mai holistica de superinvatare, testata si verificata de multa vreme, si anume sugestopedia. Partea cea mai atractiva a metodei este ca nu doar inveti repede, dar si uiti greu, asa ca nu stiu cine nu si-ar dori sa aiba o astfel de unealta la indemana. Si mai ales, oare cei care stiu de ea – de ce nu o folosesc? Poti s-o folosesti in dezvoltare personala, in a invata lucruri noi rapid, limbi straine in timp record si asa mai departe.

Sugestopedia

Si pentru putina informare, sugestopedia nu e o gaselnita noua, desi a fost elaborata mai amplu in 1960 de catre psihiatrul bulgar Gh. Lozanov in cadrul Institutului de Sugestologie din Sofia. In scoli din Bulgaria s-a adoptat aceasta metoda de predare, iar elevii reuseau sa asimileze in doar 2 luni materia unui an intreg. De asemenea in alte centre de sugestopedie de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice s-au dezvoltat programe speciale pentru limbile straine si s-a ajuns la concluzia ca poti invata o limba straina intr-o luna, insa e posibil chiar si mai repede, pana la un randament maxim de chiar 3000 de cuvinte pe zi, asta in conditiile in care dintr-o limba se folosesc in mod activ cam 2500-3000 de cuvinte. Treaba si mai interesanta este ca prin sugestopedie rata de retinere este de 88% dupa 6 luni si 57% dupa 22 luni. Asta in conditiile cand daca noi participam la un seminar sau curs in mod clasic (adica vegetand pe scaune) si fara implicare totala vom uita in 4 saptamani peste 90% din ce am auzit acolo, si asta cu indulgenta.

Totusi ramane o mare nebuloasa cum de aceasta metoda, dupa asa rezultate fantastice pe unde a fost adoptata ea in lume, este atat de putin folosita astazi, dupa mai bine de 50 de ani de la implementare. Mi s-ar fi parut normal ca ea sa exista astazi in toate scolile. Dar asta este o alta poveste.

Ce este sugestopedia ca si compozitie “chimica”?

E un amalgam intre: yoga, muzica, invatare in somn, psihologie, fiziologie, hipnoza, autogenie, drama si parapsihologie. Pentru o buna pregatire anterioara focusul central este pe antrenamentul in concentrare, vizualizare, memorie fotografica, metode de respiratie si meditatie. De fapt in sugestopedie se pun cap-coada informatii si metode ce tin de modul in care intregul nostru ansamblu (corp, minte si spirit). Latura parapsihologica are la baza informatii care sunt deja astazi cunoscute si chiar folosite in multe domenii, precum si in NLP (programare neuro-lingvistica). Am sa va reamintesc de un topic preferat si anume paralela dintre contient/subconstient.

De exemplu noi avem depozitul nostru central subcontientul care acumuleaza permanent informatii despre care nu avem habar in mod constient, insa ele exista si se acumuleaza constant. Problema se pune cum sa le accesezi. De fapt despre asta este vorba si in sugestopedie, daca noi am fi capabili sa ne accesam biblioteca subconstienta nu doar ca am deveni niste superputeri, dar nici nu s-ar mai pune problema de timp lung irosit pentru a invata lucruri aparent noi. Astfel noi inregistram permanent informatii, atat de natura subliminala, cat si intuitiva sau telepatica. Ele toate se scurg in subconstentient si contribuie la dezvoltarea paternului nostru intr-o relatie de lunga durata, respectiv la crearea hartii noastre mentale.

Muzica este un element de asemenea primordial in sugestopedie. Astazi se cunoaste faptul ca anumite note muzicale si muzica anumitor compozitori duc la randamente mult crescute de invatare, si nu numai, astfel metoda a ajuns sa fie folosita si in sanatate. Muzica baroc, precum Bach, Vivaldi, Handel, Corelli, este considerata de exemplu una dintre cele mai benefice in invatare.

Tonalitatea, ca parte semnificatica a comunicarii, are si ea efect direct pe eficienta sau respectiv scaderea invatarii. Cat despre respiratie, ea e cruciala in optimizarea sistemului nostru energetic pentru a se alinia optim in procesul de invatare. As aminti aici ca pana si marele nostru ezoteric Mircea Eliade, care a fost totodata un mare yoghin, afirma importanta respiratiei ritmice si mai ales a retinerii aerului in plamani atunci cand vrei sa intri in starea de receptie intensificata. Doar si prin mentinerea ritmului respiratiei cu ritmul de citire al unui material pe tonul potrivit iti poate creste invatarea cu 78%.

Cred ca te-am captat suficient despre date “mai” teoretice si esti nerabdator sa afli cateva secrete din culise si cum poti sa aplici sugestopedia in viata ta.

Am pregatit o sedinta adaptata, usoara de testat de acasa si cu care poti incepe inca de acum. Pune la incercare metoda si vezi ce se intampla. NU abandona pana cand nu pastrezi un ritm de cateva zile pentru a da sansa maxima metodei de a-ti arata adevaratul potential. Iar daca vei continua astfel atunci intr-un interval de cateva luni pana la un an poti dezvolta cresterea capacitatii de memorare semifotografica pana la retinerea unei pagini prin simpla vizualizare a ei. Si e doar un exemplu despre cate alte beneficii poti obtine prin maestria tehnicii de invatare accelerata. Desigur, modelul de mai jos este o schita si sunt multe alte detalii care nu pot fi cuprinse intr-un articol, insa iti deschide usa catre o noua dimensiune despre invatare si adoptand chiar si o parte din cele scrise mai jos poti obtine rezultate extraordinare in dezvoltarea abilitatilor de superinvatacel.

Transcendența șchioapătă sau cât de adevăr e adevărul care mângâie

Există un dat cultural pe care-l acceptăm fără vreo analiză prealabilă. Așa ca un fel de axiomă pe care psihicul nostru nu concepe să o analizeze. Cum ar fi, de pildă, ideea că adevărul, ori dacă vreți Adevărul, nu este accesibil existenței lumești, nu este accesibil vieții, ci se descoperă abia dincolo. Ei bine, dacă nu e așa?

Se pare că prima justificare de acest fel vine din antichitatea grecească când, nemulțumiți de posibila moarte a lui Socrate, discipolii lui s-au potolit abia când li s-a spus că, în fapt, decesul lui Socrate nu e altceva decât un salt calitativ către locul în care Adevărul poate fi descoperit, ori în care Adevărul se descoperă.

Ce fundament avea afirmația de dinainte? Ce alt fundament decât cel de consolare, de mângâiere? Și e oare adevăr afirmația care mângâie? Se pare că da. Și nu e orice fel de adevăr, ci unul erotic. Citeam undeva că Eros mai înseamnă și „Răzbătător”. Mângâierea e erotică și, în același timp, răzbate.

Dacă ar fi să existe un sens al vieții, zic că ar fi cel al adevărului erotic (încă o ipoteză de prost gust). Nu de alta, dar întrece și apare după încercarea tuturor celorlalte feluri de adevăr. Asta nu însemnă însă că adevărul e dincolo de noi, așteptându-ne răbdător în transcendență, decât dacă ne mângâie o asemenea afirmație.

ShareTweetPin
Previous Post

Relațiile sunt ca bluesul

Next Post

Trucuri utile pentru a cauta reduceri online

Next Post
reduceri online

Trucuri utile pentru a cauta reduceri online

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

No Result
View All Result
nicicleta

Iubesc bicicleta – iată de ce

by Anca
2023/09/13
0

Bicicleta este acum considerata mijloc de transport privilegiat. De ce? Pentru ca lumea este din ce in ce mai mica,...

remedii-naturiste

10 remedii naturiste pentru durerile menstruale

by Anca
2023/08/13
0

1. Ghimbirul este unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste pentru tratarea crampelor menstruale . Puteti bea ceai de ghimbir...

reflexoterapie

Ce este reflexoterapia?

by Anca
2023/07/13
0

Unii medici recomanda pacientilor lor un tratament care nu se bazeaza pe medicamente. Aceasta metoda este reflexoterapia si este orientata...

menopauza

Ce este menopauza?

by Anca
2023/06/13
0

Conform Dictionarului Explicativ Roman, menopauza este un „fenomen fiziologic complex, care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femei, ca...

noduli-la-sani

De cate feluri pot fi nodulii la sani?

by Anca
2023/05/13
0

Statistica este una deloc imbucuratoare: una din sase femei este diagnosticata, In Romania, cu cancer mamar. Cancerul mamar se depisteaza...

cura-de-ingrasare

Cura de ingrasare – ce trebuie sa mancam?

by Anca
2023/05/13
0

Desi majoritatea oamenilor incearca sa-si pastreze greutatea sub control sau sa piarda din greutate, exista si persoane care doresc sa...

femeie-taximetrist

Femeile Taximetrist

by Anca
2023/04/13
0

Desi apare la Coltul Misoginului si chiar poate parea misogin la prima vedere, acest articol nu se incadreaza nici pe...

preludiu

Preludiul ca la carte

by Anca
2023/03/13
0

La origini, termenul de preludiu era folosit in domeniul muzical, etimologia sa fiind latineasca: pre (inainte de) – ludus (joc,...

cancerul de colon

Ce trebuie să știm despre cancerul de colon

by Monica
2023/03/05
0

Cancerul de colon reprezintă la ora actuală un capitol extrem de important legat de afecțiunile digestive, datorită în primul rând...

Rețetă de prăjitură Tosca cu blat de nucă – la fel de buna ca cea cu mac

Rețetă de prăjitură Tosca cu blat de nucă – la fel de buna ca cea cu mac

by Monica
2023/03/02
0

In varianta mea de prajitura Tosca am inlocuit semintele de mac cu nuca macinata insa le puteti inlocui chiar si...

4 rețete cu ouă – platouri pentru musafiri

by Monica
2023/02/28
0

Oul este un aliment cu valoare nutritiva mare ce contine vitamine, saruri minerale, proteine fiind astfel izvorul majoritatii compusilor nutritivi,...

Ce este colonoscopia

Colonoscopie – Ce este colonoscopia?

by Monica
2023/02/26
0

Colonoscopia este o procedura de vizualizare a intestinului gros, rect și colon, realizată cu ajutorul unui aparat optic ce este...

screeningul pentru monitorizarea stării de sănătate

Cum folosim screeningul pentru monitorizarea stării de sănătate

by Monica
2023/02/19
0

Trecerea peste fiecare prag de vârstă dă startul unor transformări ale organismului uman atât din punct de vedere fizic, cât...

pastile-de-slabit

Pastilele de slabit – Generalitati

by Anca
2023/02/13
0

Mass-media ne intoxica zilnic cu reclame si spoturi publicitare care mai de care interesante si mai tentante pentru produse alimentare,...

Endoscopie digestivă superioară

Endoscopie digestivă superioară

by Monica
2023/02/12
0

Endoscopia digestivă superioară (EDS) este o investigație prin care sunt vizualizate esofagul, stomacul și duodenul, realizată cu ajutorul unui aparat...

Obezitatea

Obezitatea – Ce este Și Ce Comlpicații Pot Apărea?

by Monica
2023/02/05
0

Obezitatea este dată de excesul de grăsime corporală ce determină o greutate semnificativ mai mare decât cea considerată sănătoasă, în...

Chirurgia laparoscopică

Proceduri minim invazive – Chirurgia laparoscopică

by Monica
2023/01/26
0

Medicina modernă dispune în acest moment de posibilitatea tratamentului multor boli prin tehnici minim invazive. La această abordare contribuie în...

Boala hemoroidală

Boala hemoroidală – Ce sunt hemoroizii?

by Monica
2023/01/19
0

Hemoroizii sunt dilatații anormale ale venelor din zona anusului si rectului care arată ca niște ghemuri de vase dilatate la...

cabana-de-lemn

Cat costa o cabana din lemn?

by Anca
2023/01/13
0

Cabanele din lemn au castigat in popularitate in ultimii ani. Pretul lor accesibil, balanta dintre modelele simple si cele complexe,...

balonul intragastric sau gastric sleeve

Cum tratăm cel mai eficient obezitatea – balonul intragastric sau gastric sleeve?

by Monica
2023/01/12
0

Viața modernă aduce în prim plan o problemă tot mai frecventă, care afectează milioane de oameni pe tot globul, obezitatea....

FitCurves

© 2022 FitCurves.ro

Pagini importante

  • Prima pagină
  • Diverse
  • Discuții
  • Contact

Urmarește-ne

No Result
View All Result
  • Contact

© 2022 FitCurves.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In