Odată cu ploaia de azi mi-am dat seama că ce simte omul e, de fapt… ploaie. Dacă e intensă, face prăpăd. Dar durează puțin. Dacă ține mult, trebuie să fie mocănească, adică să aibă agitația celui care se plimbă prin apartament, nu a celui care aleargă la 100 m.
No, bluesul nu are legătură cu ploaia, dar are cu relațiile. Asta pentru că un blues are de toate în el, plus solo. Și de aici înainte, totul depinde de cum te pricepi să improvizezi.
Poți să faci un solo complicat și scurt, unul lung și obositor, unul care să te ungă la inimă, ori doar să improvizezi la nesfârșit, din douăsprezece în douăsprezece măsuri, că bluesul permite asta. Sau, dacă nu te pricepi la improvizație, îți cânți versurile pe trei acorduri și gata.
Concluzie nepotrivită: dacă te apuci de cântat o relație și o vrei de durată, te muți unde plouă într-una, te apuci de improvizat, ori înveți versuri kilometrice.
Storsul de idei și pielea udă
Știu că am pus un titlu controversat, la fel cum și tu știi că a fost ceva intenționat. Bineînțeles că aș fi putut să scriu foarte clar la ce mă refer, în fond, un titlu bun ar trebui să sugereze tema articolului, nu să deruteze. Sunt de acord cu asta. Acum hai să-ți spun de ce cred eu că titlul meu e (cel mai?) bun.
Am stat aproape o sâmbătă întreagă încercând să-mi storc o soluție din cap (capul, soi zdravăn, nu colabora defel). Spre seară, m-am dus la baie să-mi spăl descumpănirea și, ce să vezi, soluția mi s-a revelat imediat.
Așa am început să mă întreb care-i faza cu pielea udă și creativitatea, făcând legătura cu diverse anecdote din antichitate și cu știrea recentă a statisticianului pensionat care a rezolvat o problemă de matematică în timp ce se spăla pe dinți, după ce comunitatea de iluștri savanți a petrecut peste 50 de ani în mrejele ei.
Iată deci ce zice Știința despre asta: oamenii au mai des idei creative în afara spațiului profesional, pentru că, deși biroul ne îmbie la eficiență, prioritizare și rezolvare rapidă de task-uri, în același timp ne și crește stresul.
Un nivel mediu de stres stimulează gândirea practică, dar poate fi nociv pentru creativitate. Starea creativă e ceea ce se numește surplus mental, adică o relaxare fizică și detașare de orice factori perturbatori, în care ideile se pot exprima liber.
Și acum poanta zilei: pornind de la aceste date, o companie care face baterii de duș a realizat un sondaj care arată că aproape 70% din populația umană are idei creative la duș, ba chiar că unii se spală numai ca să le vină o idee. Această companie vinde baterii care permit reglarea jetului de apă pentru ca tu, clientul în pană creativă, să te speli pentru ”o gândire fresh”.
Aș zice că un om inspirat s-ar gândi în ce altă manieră interesantă se poate folosi de acest jet reglabil de apă. În concluzie, oamenii din marketing fac dușuri dese.