1. Comunicare
Engleza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume. A doua ca numar de vorbitori dupa Chineza (Mandarina), engleza e limba comunicarii internationale,limba oficiala in peste 50 de tari si cu peste 500 de milioane de utilizatori in toata lumea. O persoana din 4 are cel putin o competenta de baza in engleza iar unul din doi europeeni pot conversa in engleza.
2. Informatie
Internetul e majoritar vorbitor de engleza. Potrivit Wikipedia, peste jumatate din totalul paginilor de web sunt scrise in engleza si aproximativ 30% dintre internauti folosesc engleza online(aproape un miliard). Daca e sa ne gandim la numarul impresionant de utilizatori, nu este de mirare ca orice informatie devine accesibila in engleza.
3. Stiinta si cercetare
Engleza este limba mediului academic.Auzim tot mai des expresii ca ‘cercetatorii britanici au descoperit…’ , ‘cercetatorii britanici si americani au ajuns la concluzia ca…’si tot asa. Savantii si cercetatorii, de orice nationalitate ar fi ei, vorbesc engleza. De la informatii legate de calculator si tehnica pana la cele referitoare la medicina si sanatate, engleza face posibila cercetarea. Conferintele si prezentarile internationale se fac in engleza.
4. Accesul la informatie
Nume sonore din educatie, universitati din lumea intreaga isi deschid usile in engleza. Astazi poti invata oriunde, orice, daca dovedesti ca vorbesti engleza. Scoli de renume din tari a caror limba oficiala nu este engleza ofera studentilor cursuri de specialitate in diverse domenii in limba engleza.
5. Oportunitate
Cunoasterea unei limbi straine, si in mod deosebit a limbii engleza, sporesc semnificativ sansele la angajare si promovare. Intr-o epoca in care auzim tot mai des vorbindu-se in termeni ca globalizare si companii multi-nationale, engleza e lider detasat. Studiul si folosirea limbii engleze nu mai e un moft sau o moda, ci o necesitate si un asset important in urmarea unei cariere. E limba profesionistilor din toate domeniile.
6. Arta, muzica si film
De la literatura la muzica si film, artistii prefera limba lui Shakespeare. Citirea unei carti in original, vizionarea filmului fara subtitrari sau simpla intelegere an versurilor din cantecul preferat, toate fac experienta respectiva completa, fara a se pierde nimic prin traducere.
Si daca tot nu v-ati convins, aceiasi cercetatori britanici de care am vorbit mai sus, au descoperit ca vorbirea a cel putin unei limbi straine are beneficii cognitive semnificative. Organizeaza si eficientizeaza folosirea creierului si chiar ar reduce riscurile aparitiei bolii Alzheimer.
Aceatea fiind spuse, engleza ramane limba afacerilor, a internetului, a tehnicii si a accesului la informatie. O limba usoara prin comparatie cu altele, chiar daca are nuantele si particularitatile ei. Ea ramane limba straina cea mai populara si mai des studiata in lume.